Pondělí, 3 října, 2022
- Komerční sdělení -aktuálně

Jedinečný podkrovní byt překvapuje zimní zahradou v centru dispozice

Půdní byty jsou kouzelné, ale při rekonstrukcích nabízejí omezené možnosti. Kvůli zešikmení stropu a tvaru střechy, která zasahuje do výšky prostorů, vyžadují do detailu promyšlenou dispozici. Když se to podaří a máte to štěstí, že váš byt má v některých částech dvojitou výšku, může vzniknout přímo charismatické bydlení.

Rekonstruovaný podkrovní byt ve starší budově v bratislavském Starém Městě má sice kvůli tvaru střechy limitované interiérové ​​možnosti, na druhé straně však nabízí i prostory s dvojitou výškou.

Další specialitou, která po přeměně do velké míry zkvalitnila bydlení mladé rodiny, je zimní zahrada s ocelovým točitým schodištěm. Vede na rozlehlou střešní terasu. V interiéru najdete mnoho silných výrazových prvků a vtipných řešení, které dávají tomuto bytu po přeměně originální náboj.

Původní trámy dodávají prostoru dynamiku
První, co si v interiéru všimnete, jsou výrazné dřevěné trámy. Jsou to původní trámy, které byly ošetřeny, ale ponechány v originální barevnosti. Definují prostor celého bytu a zároveň ho dělí na funkční zóny. Díky dvojité výšce stropu nejvíce vyniknou v otevřeném obytném prostoru s kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a čtecím koutem.

Čtecí koutek jako pyramida na relax
Čtecí koutek je místo, které nás oslovilo jako druhé. Je ukryté pod složitou konstrukcí trámů, které ho rámují a vytvořeny jako dřevěné pobytové schodiště. Nejvyšší stupínek schodiště je v úrovni okna s horním obloukem. Nejenže vnáší přirozené světlo ideální ke čtení, ale poskytuje i zajímavý výhled na okolní budovy a je skvělým místo na relax. V schůdkách jsou úložné prostory.

Černý a přírodní dub, terakotová dlažba
Přiznaná dřevěná konstrukce v kombinaci s jemnou bílou strukturou omítky, terakotovým odstínem dlažby v zimní zahradě a dubovou podlahou tvoří základní materiálovou paletu návrhu. Truhlářské výrobky kombinují matný černý a přírodní dub. Atmosféru dotvářejí jednoduché geometrické tvary svítidel.

točité schodiště vedoucí na terasu bytu
Jedním z nejvýraznějších zásahů do dispozice bylo vytvoření zimní zahrady v centrální poloze bytu.Zdroj: Nora a Jakub Čaprnkovci

Zimní zahrada v centru dispozice
Zimní zahrady jsou obvykle výsadou domů, v bytech se prakticky nenacházejí. S výjimkou rekonstruovaného bytu v bratislavském Starém Městě. „Jedním z nejvýraznějších zásahů do dispozice bylo vytvoření zimní zahrady v centrální poloze bytu. Ta do interiéru vnáší měkké světlo pro ložnici a pracovnu a zároveň pomocí točitého schodiště zpřístupňuje střešní terasu, „popisují malý-velký zázrak autoři proměny.

Zajímavým řešením je i dětský pokoj v podkroví, z níž se dá interiérovým otvorem vykouknout do hlavní obytné části. Zdroj: Nora a Jakub Čaprnkovci

Dětský pokoj s oknem do kuchyně
Architekti touto přeměnou vytvořili jedinečný byt s různorodými prostory a atmosférami. Zajímavým řešením je i dětský pokoj v podkroví, z níž se dá interiérovým otvorem vykouknout do hlavní obytné části. Dřevěné okenice vnitřního okénka se nacházejí nad kuchyní, což usnadňuje kontakt mezi rodiči a dětmi.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články